WAHLVERWANDTSCHAFTEN – VONZÁSOK ÉS VÁLASZTÁSOK

Megnyílt a Nemzeti Tehetség Program támonk1gatásával működő német nyelvi tehetségműhelyünk munkáiból összeállított kiállításunk. A műhely célja a gimnáziumban tanuló 9. osztályos tehetségígéretek felkarolása volt. Mottóként Goethe Vonzások és választások című regényének címét választottuk, mert a középpontban a mindennapi konfliktusok, egy fiatal életében gyakori ellentétek álltak.

A diákok kreatív feladatokon keresztül gyűjtötték össze az ideális iskola ismérveit, filmet készítettek a leggyakoribb családi és iskolai összetűzésekről, elmélyültek a fiatalokat is megosztó kulturális irányzatok világában, verseket írtak német nyelven, s utánajártak korunk legmeghatározóbb jelenségeinek, hogy létrehozzanak egy virtuális időkapszulát.

A Bolyai német nyelvi munkaközössége 2010 óta működteti tehetségműhelyét, mert az eredményes nyelvtanulás titkát abban látja, hogy a diákok motiváló élményeken, érdekes kulturális és színházi programokon valamint kreatív és gondolkodtató feladatokon keresztül is közelebb kerüljenek a választott idegen nyelvhez.

Az igazi sláger az a fotóvers volt, amelyet a tanulók Bertolt Brecht Gyönyörűségek című költeményére utalva készítettek, s amely természeténél fogva bármelyik nyelvre könnyen „lefordítható”.

nk2

nk3